De kantoortuin werkt wel! Als je denkt vanuit de mens.

Vermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn zijn de meest gehoorde klachten van een niet juiste kantoortuin. TV-programma de Monitor heeft er uitgebreid onderzoek naar gedaan. Het onderzoeksprogramma benaderde 90 leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Opvallend is dat 80 procent van hen zegt dat het ziekteverzuim zou dalen als mensen met minder collega’s in een ruimte zitten. Van de ondervraagden is 60 procent van mening dat kantoortuinen zelfs afgeschat moeten worden.

Richt kantoortuinen passend in

Wij zijn van mening dat een kantoortuin juist beter kan werken, mits er de juiste invulling aan wordt gegeven. We durven dan ook de conclusie te trekken dat een overgroot deel van de kantoortuinen niet goed is ingericht. Dit komt onder meer doordat de kantoortuin is ontstaan door het samenkomen van werkzaamheden. Ook ontbreekt het vaak aan het juiste (interne) beleid voor het gebruik van de kantoortuin. Daarnaast is het regelmatig vooral een werkomgeving die niet is afgestemd op de medewerker, de werkzaamheden en werkprocessen. Van­ belang is dat voorafgaand aan de realisatie van een werkomgeving – en dus kantoortuin –  goed naar de medewerker en organisatie gekeken wordt. Bekijk de werkzaamheden en –processen, en maak op basis van de mensen en het soort werk dat ze doen een passend ontwerp dat niet alleen mooi is, maar ook functioneel. Zorg in de kantoortuin voor voldoende plekken om te overleggen, recreatie ruimten voor informele ontmoetingen en natuurlijk concentratie werkplekken. Zo begin je van meet af aan met het passend maken van een kantoortuin.

“NEE. Een kantoortuin moet niet een goedkope oplossing zijn om medewerkers een plek te geven in het gebouw. Het moet een volwaardig slim aangepakte werkomgeving zijn.”

Alles moet goed op elkaar afgestemd worden: akoestiek, het aantal werkplekken voor de diverse processen, verlichting, en ook het klimaat speelt een belangrijke rol. Door een kantoortuin vanaf het begin zo in te richten dat het passend is bij de werkzaamheden en medewerkers, kan de arbeidsproductiviteit juist toenemen. Medewerkers kunnen gemakkelijker en beter met elkaar overleggen, treden sneller in contact met elkaar en er ontstaat minder een eilandjescultuur. Zo heeft de juiste kantoortuin eigenlijk alleen maar voordelen.

Stel de medewerker centraal

Nog even terug naar het persbericht van de NOS. Zelfs de ArboUnie is er bij betrokken en pleit volgens NOS voor een beter beleid. Ze willen een minimum aantal stiltewerkplekken. Met het invoeren van deze regels verwachten ze dat het ziekteverzuim terug gedrongen kan worden. Wees hierop voorbereid en stel de medewerker centraal, waardoor je klachten voorkomt. Zo heb je alleen maar voordeel van de kantoortuin. Voor jou zijn je medewerkers toch zeker ook het belangrijkste kapitaal  van de organisatie? Begin dan ook met het best passende huisvestingsplan waarin de mens centraal staat. Wil je weten hoe? Wij helpen je graag!

'Ik help je graag bij het juist vormgeven van een kantoortuin.'

Gerrit Wormeester

Adviseur bij Leferink